Szobatisztaság, WC használat:

A nyuszik szobatisztaságra taníthatók. Ehhez célszerű egy számukra előnyös WC-t beszerezni. Fontos, hogy a nyuszi a helyén, ketrecen belül is ismerje és tudja használni. Ha ezt megtanulta, akkor kint a szobába már könnyedén megismeri és használja. A kinti WC esetenként lehet cica WC is. Segíthetünk a nyuszinak, ha a WC-ben használt alom különbözik a helyén lévő alomtól, így előbb különbséget tesz közöttük. Ezzel nem csak nyuszink életét tesszük könnyebbé, hanem a magunkét is, hiszen kevesebbet kell takarítani az egész helyét, elég sűrűbben cserélni a WC almot.

alom

Játékok:

A nyuszik szeretnek játszani, imádják a gurulós játékokat. Adhatunk nekik labdát is, de ha gumiból vagy műanyagból van, akkor csak felügyelet mellett játszon vele, nehogy megegye!!! Létezik nekik speciális fából készült labda, sőt fa játékok, amit nyugodt szívvel adhatunk nekik, illetve vannak még olyan játékok is, melyhez kell a nyuszink ügyessége is. Pl.: fém és fű labdák, amiket kedvenc csemegéjével lehet megtölteni és fel lehet akasztani. A nyuszi feladata pedig, hogy innen kiszedje és megegye. Ezzel akár félnapra is lefoglalhatjuk a nyuszikát. Így nem unatkozik.

jatekok

Ivartalanítás:

Ez igazából helyzetfüggő, hogy szükséges-e az ilyen beavatkozás. Amennyiben döntöttünk, hogy biztos nem szeretnénk nyuszitól kicsi ”örökösöket” vagy esetleg a nyuszink viselkedése megköveteli, akkor feltétlen célszerű elvégeztetni az állatorvossal. Ehhez mindig célszerű kikérni a kezelő orvos véleményét, mert függhet a nyuszi testi, lelki adottságaitól is, hogy javasolja-e. Általában bak nyusziknál szoktál elvégezni. Sok esetben a műtét után a nyuszik lehiggadnak, nyugodtabbá válnak, de vannak esetek, amikor ez sajnos nem válik be. Elvégzéséről mindenki döntsön belátása szerint, hiszen mint minden műtét ez is kockázatokkal járhat.

olloKarom vágás:

A nyuszi karma is folyamatosan nő, akár csak a mi körmünk. Ha lehetősége van nagy helyre, vagy sétálásra, amit nem puha szőnyegen végez, akkor általában magától lekoptathatja. Ha viszont erre nincs lehetőség, akkor speciális nyuszi karomvágó ollókkal, csipesszel le lehet vágni neki. Ha esetleg nem vállalkozunk rá, akkor lehet kutyakozmetikustól vagy állatorvostól segítséget kérni. Fontos, hogy nyuszink karma is legyen mindig ápolt, mert elhanyagolása esetén nem csak magának, de nekünk is sérülést okozhat a nagy karmával.

Kültéri kifutó:

Ha lehetőség van rá, vagyis van kert és nyuszink megkapta a szükséges oltásokat és az idő is megfelelő, akkor ne habozzunk, tegyük ki a nyuszikat a friss levegőre. Ügyeljünk rá, nehogy megszökjenek illetve, hogy mérgező növényekhez férjenek hozzá és megegyék azt. Fontos, hogy mindig legyünk előre látóak, soha ne tegyük tűző napra, mert hőgutát kaphat, mindig félárnyékos helyet keresünk nekik. Szükség szerint helyezzük át a kifutóját. Ügyeljünk a cicák és kutyák részéről fellépő veszélyforrásra, főleg ha az adott állat nem ismeri a kedvencünket vagy vadászvér csörgedezik benne. Amennyiben nem tudjuk biztonságosan elzárni a nyuszit, akkor sose hagyjuk felügyelet nélkül, nehogy tragédia legyen a vége.

Sétáltatás, utazás:

Nyugodtan vihetjük kedvencünket sétálni, főleg ha nem rendelkezünk kerttel. Ehhez léteznek speciális nyuszi hámok, amelyek az ő testi adottságaikhoz alkalmazkodva lettek kifejlesztve. Hosszabb útra pedig használhatunk szállító boxokat is, amelyekben kényelmesen, lefeküdve utazhat a nyuszi.
Külföldi utazáskor pedig nélkülözhetetlen hatósági állatorvosi engedély kiváltása, amelyet kizárólag csak hatósági állatorvos adhat ki.

seta

Egyéb állatokkal barátságban:

A nyuszik nagyon kíváncsi természetű, barátságos kis jószágok. Ha partner állat is hasonló természetű, akkor abból általában örök barátságok szoktak születni. Ehhez fontos, hogy összeszoktassuk, megismertessük a másik állatot a nyuszinkkal. Fontos hogy ne adjunk okot, hogy bármelyik is féltékeny legyen a másikra, mert akkor abból elfojtott düh lehet, és örök harag. Ha ügyesek vagyunk, akkor nyuszink jól kijön, a kutyákkal legyen kicsi vagy nagy, a cicákkal, de létezik papagáj, illetve hörcsög – nyúl barátság, sőt tengerimalac -nyúl páros is gyakran előfordul.

baratsag

Vakcinázás:

Létfontosságú, hogy nyuszink bizonyos betegségekkel szemben ellenállóvá váljon. Vagyis a megelőzés a legfontosabb, mivel e betegségek sajnos vagy csak kevés %-ban vagy egyáltalán nem kezelhetőek és kis kedvenceink elvesztésével járhatnak. Ezért célszerű évenként beoltani a nyuszinkat a myxomytozis és az RHD ellen. Bővebben az egészségügyi tudnivalók menüpontban tájékozódhat.

design by Honlapdiszkont.com