A nyuszik legtöbb esetben a nem megfelelő táplálkozástól és a védő oltások hiányától betegszenek meg. A ”tiszta ház, rendes udvar” a nyuszi lakra is helytálló mondás. Sok betegség kiküszöbölhető, ha nyuszink helye szép tiszta, vagyis figyeljünk a megfelelő higiéniás szükségletekre. (pl.: alomcsere, nyuszi WC, elszeparált etető és itató edény… stb.) A megfelelő táplálkozásról pedig a táplálkozási tanácsadó menüpont alatt informálódhat bővebben. Minden nyuszi tulajdonosnak ajánlott az évenkénti vakcinázás, amelyet állatorvos ad be a nyuszinak. Ezzel a myxomatozis és RHD nevű betegségek megelőzhetőek. Ezeket szúnyogok és bolhák terjesztik, ezáltal sajnos gyakran előfordul. Célszerű megelőzni, mert a gyógyulási esély elég csekély. Ezekben az esetekben a halálozási ráta sajnálatosan nagyon magas.

Néhány gyakori betegség, probléma:

Gutaütés (hőguta):

Mivel a nyuszink csak fülükön át tudnak párologtatni, ezért sose hagyjuk nyuszinkat tűző napon, vagy zárt helyen, esetleg autóban, ami nem tud szellőzni, mert túlmelegszenek. Ilyen esetekben, ha mégis megtörtént a baj, AZONNALI HŰTÉS SZÜKSÉGES!!!
Tünetei: ájulás, borzolt szőr, nyáladzás, váladékozás.
Ekkor már 1-2 perc is sorsdöntő lehet, így nem szabad késlekedni a hűtéssel.

Szemgyulladás:

Ez főleg a huzatos helyen tartott nyusziknál fordul elő.
Tünetei: csipás-, gennyes szem, piros duzzadt szemhéj
Feltétlen át kell helyezni a ketrecet, vagy meg kell szüntetni a húzat forrását.

Vakarózás:

Minimálisan szoktak, főleg ha vedlenek. Ha azonban már szinte folyamatosan csinálja és ideges is, akkor ott valami más probléma van a háttérbe. Előfordulhat, hogy nem megfelelő az alom, esetleg túl poros és ez irritálja a nyuszit. Ebben az esetben szükséges az alomváltás. Okozhat még vakarózást valamilyen külső élősködő is. Ellenőrizzük a bundát!! Ha megbizonyosodtunk róla, hogy ez az eset áll fenn akkor speciális szerekkel kezelve megszüntethetjük a baj forrását.

Nátha:

Előfordulhat, hogy nyuszink megfázik, ilyenkor tüsszög, bágyadt, borzos a bundája, Feltétlen vigyük állatorvoshoz .A tüsszögést a nem megfelelő alom is kiválthatja.

Elhízás:

Sajnos a nyuszik is képesek az elhízásra, főleg ha nem a számára megfelelő tápot kapja, vagy túl nagy mennyiségben. Előidézheti még a mozgásszegény életmód is, ami a kis tartási helyre vezethető vissza, főleg ha keveset engedjük ki futkározni, akár a lakásba, akár a kertbe. Lehet ellene tenni diétával, de ehhez kérje állatorvos segítségét.

Hasmenés:

Ez főleg a túletetés következménye, illetve a rost szegény élelem adására is visszavezethető. Ha 1-2 napon belül nem rendeződik a nyuszi széklete, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert előfordulhat, hogy valami más betegség elő tünete.

Puffadás:

A zöldség, gyümölcs túletetések következménye, legfőképpen ha a nyuszi nem tud mozogni eleget és értrendje rost szegény. Akkor a bélrendszerében bélgáz képződik, ami nem tud kiürülni , ezért felpuffad. Azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Fogrendellenesség:

A nyuszik mivel rágcsálók, ezért a foguk is folyamatosan nő, ha nem tudja koptatni, túl nőhet, és nem tud vele enni ,így lefogyhat, de be is gyulladhat az ínye a visszafordult óriás fog miatt. Állatorvos speciális eszközzel levágja neki és újra tudja rendesen használni.

RHD, myxomatozis:

Szúnyogok és bolhák által terjesztett betegség.
Tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, feldagadt végtagok, de sok esetben bedagad a nyuszi orra is, esetleg a füle is. Rögtön állatorvoshoz kell vinni a nyuszit. Ezeket a betegségeket célszerű megelőzni, hiszen ezek ellen van védőoltás, amelyet évente kell beadatni a nyuszinak erről vásárláskor külön írásos tájékoztatót mellékelünk.

design by Honlapdiszkont.com